Danske mediers dækning af FN-rapporten om Israels systematiske brud på krigens love

Af Mohammad Hdr, Anja Uglebjerg og Niels Brinch

FN’s Menneskerettighedskontor (OHCHR) har udgivet en rapport, der vækker “alvorlige bekymringer under krigens love” om seks israelske angreb i Gaza i 2023. Rapporten dokumenterer 218 dræbte i angreb på boligbygninger, en skole, flygtningelejre og et marked, hvor israelske styrker brugte tunge bomber, der kan trænge igennem flere etager af beton. FN kritiserer manglen på advarsler forud for angrebene og stiller spørgsmål ved proportionaliteten og nødvendigheden af disse militære handlinger.

Mediekritisk gennemgang af danske mediers dækning af FN-rapporten

Danske medier, herunder DR, TV2, Politiken, BT og Berlingske, undlader at give dybdegående detaljer, der ville have givet læserne en bedre forståelse af de humanitære konsekvenser og alvoren af de rapporterede overtrædelser når de dækker FN-rapporten om Israels handlinger i Gaza.

Begrænset kontekst

Medierne nævner, at seks israelske angreb er blevet vurderet, men undlader at give detaljer om disse angreb, herunder antallet af ofre og den præcise natur af de ødelæggelser, der fandt sted.

Eksempel: TV2: “FN-kontoret har vurderet seks israelske angreb med høje tabstal og ødelæggelse af civil infrastruktur.”

Eksempel: BT: “Israelske styrker kan systematisk have krænket principper om skelnen, proportionalitet og sikkerhedsforanstaltninger.”

Vigtige detaljer i FN-rapporten

Rapporten fra OHCHR specificerer, at FN bekræftede 218 dræbte fra seks israelske angreb mellem 9. oktober og 2. december, hvor der blev brugt GBU-31 (925 kg), GBU-32 (460 kg) og GBU-39 (110 kg) bomber på boligbygninger, en skole, flygtningelejre og et marked.

Disse bomber er designet til at trænge igennem flere etager af beton og kan få høje bygninger til at kollapse. På grund af den tætte befolkning i de angrebne områder, er brugen af sådanne eksplosive våben med vidtgående effekt højst sandsynligt at betragte som et forbudt vilkårligt angreb.

Danske medier undlader at nævne de specifikke typer bomber, der blev brugt (GBU-31, GBU-32, GBU-39), og deres destruktive kapacitet. Disse detaljer er afgørende for at forstå alvoren af angrebene og de humanitære konsekvenser. Ved at udelade denne information, giver medierne ikke en fuldstændig og præcis rapportering af FN-rapportens fund.

Manglende analyse af forsigtighedsprincippet

FN-rapporten påpeger, at i fem af angrebene blev der ikke givet nogen advarsel, hvilket rejser bekymring for overtrædelser af forsigtighedsprincippet, som skal beskytte civile.

Dette princip er essentielt i krigens love for at minimere civile tab, men danske medier undlader at diskutere denne væsentlige kritik.

Manglende fokus på proportionalitetsprincippet

FN-rapporten fremhæver også, at tilstedeværelsen af en enkelt kommandør eller flere kæmpere ikke gør et helt nabolag til et militært mål. Dette krænker proportionalitetsprincippet og forbuddet mod vilkårlige angreb.

Denne vigtige dimension af FN-rapportens kritik er ikke fremhævet i de danske medier, hvilket gør dækningen mindre nuanceret og dybdegående.

Eksempler fra FN-rapporten

Man kunne gå i endnu flere detaljer ved at inkludere eksempler som:

  • Angrebet på Jabalia flygtningelejr, 31. oktober: Her blev to GBU-31 bomber brugt og resulterede i to boligbygninger der kollapsede, hvilket dræbte 42, hvoraf 14 var børn og kvinder.
  • Angrebet på Ash Shujai’yeh, 2. december: Her blev GBU-31 bomber brugt og resulterede i 15 helt ødelagte boligbygninger og 14 beskadiget boligbygninger. Angrebet dræbte mindst 60 personer. Nogle timer efter angrebet annoncerede IDF at de havde dræbt Wissam Farhat, Al Qassam-kommandør, uden at nævne andre mål eller væbnede palæstinensere, der blev dræbt i hændelsen

Samlet konklusion

De danske mediers dækning af FN-rapporten om Israels handlinger i Gaza mangler de nødvendige detaljer og kontekst, der ville give læserne den rigtige forståelse af de humanitære konsekvenser og alvoren af de rapporterede overtrædelser. Ved at undlade at inkludere centrale detaljer fra FN-rapporten, som specifikke våbentyper, antallet af dræbte og de specifikke principper i krigens love, som muligvis er blevet overtrådt, underminere medierne alvoren af Israels handlinger i Gaza.

Ved at inkludere disse elementer kunne de danske medier give en mere balanceret og informativ dækning, der bedre afspejler den fulde alvor af FN-rapportens konklusioner.Den samlede rapport er blot 16 sider lang og kan læses her: https://www.ohchr.org/sites/default/files/documents/countries/opt/20240619-ohchr-thematic-report-indiscrim-disprop-attacks-gaza-oct-dec2023.pdf

Kilder:

DR: https://www.dr.dk/nyheder/seneste/fn-israel-kan-have-overtraadt-krigens-love-i-gaza

TV2: https://nyheder.tv2.dk/live/kort-nyt/israel-kan-have-overtraadt-krigens-love-siger-fn?entry=07c6b200-2709-4e2f-ac86-932c7d7d1f09

Politiken: https://politiken.dk/internationalt/art9856910/Israel-kan-have-brudt-krigens-love-i-Gaza-siger-FN-kontor

BT: https://www.bt.dk/udland/fn-kontor-israel-kan-have-brudt-krigens-love-i-gaza

Berlingske: https://www.berlingske.dk/internationalt/fn-kontor-israel-kan-have-brudt-krigens-love-i-gaza

IT-konsulent og aktivist for menneskerettigheder, retssikkerhed og indfødsret