Ny rapport afslører systematiske ubalancer i DR’s overskrifter fra Israel/Palæstina-krigen

Af Lars Kiær m.fl.
Mediekritisk Netværk i samarbejde med Narrativet (red.)

Vi er stolte af at præsentere vores nye rapport, “Systematiske ubalancer i DR’s krigsdækning” – en kvantitativ analyse af DR’s overskrifter om den aktuelle “Israel-Palæstina-krig”, som er lavet i samarbejde mellem Mediekritisk Netværk og Narrativet (red.).

Rapporten afslører markante ubalancer i DR’s valg og brug af kilder, framing af ofre og ansvarlige samt dækning af centrale emner. Det er særdeles kritisk, fordi overskrifter er afgørende for, hvordan nyheder bliver fremstillet og modtaget af medieforbrugerne, og dermed offentlighedens syn på krigen og den humanitære katastrofe i Gaza.

Det er vores håb, at rapporten vil bidrage til en vigtig debat om mediernes krigsdækning og journalistiske etik. Vi opfordrer alle medieinteresserede til at læse rapporten og deltage i debatten på de sociale medier.

Hovedfund fra rapporten

  • Stor overvægt af israelske kilder: Analysen viser, at israelske kilder blev citeret suverænt mest og tiltagende mere end palæstinensiske kilder. I det, der fremstilles som en bilateral krig, blev officielle israelske kilder citeret seks gange så ofte som officielle kilder fra Gaza/Palæstina og fire gange så ofte som Hamas.
  • Marginalisering af palæstinensiske stemmer: Civile palæstinensere kom stadig sjældnere til orde i takt med, at deres livsbetingelser blev værre. De sidste 3 måneder af den analyserede periode (sensommeren 2024) bød overhovedet ikke på civile palæstinensiske stemmer i overskrifterne.
  • Nedtoning af palæstinensiske ofre: Færre end hver femte overskrift om døde og dræbte palæstinensere, herunder generelle beskrivelser og samlede opgørelser, nævnte eksplicit, at de var palæstinensere. I overskrifter om palæstinensere dræbt i specifikke angreb var det blot hver tiende. Samtidig skabte DR i hver anden overskrift om dræbte palæstinensere tvivl om troværdigheden af den fatale nyhed ved at bruge udtryk som ‘meldes’.
  • Manglende placering af ansvar: To ud af tre overskrifter om dræbte palæstinensere undlod at udpege Israel som den ansvarlige part. Halvdelen af overskrifterne identificerede hverken de dræbte palæstinensere eller de ansvarlige israelere.
  • Israel blev dækket mest: Israel (inkl. offentlige repræsentanter) indgik i næsten hver anden overskrift (dog ikke når det handlede om dræbte palæstinensere) med stigende tendens gennem perioden. Ord som indeholdt ‘israel’ indgik i 40% af overskrifterne, mens ord som indeholdt ‘palæstin’ indgik i færre end 10%.
  • Aftagende fokus på nødhjælp og krigsforbrydelser: Nødhjælp var i fokus i foråret 2024, men blev stort set ikke dækket i periodens tre sidste måneder. Krigsforbrydelser blev dækket meget lidt og endnu mindre i de sidste tre måneder.

Rapportens hovedkonklusion

Tallene taler deres tydelige sprog på tværs af flere parametre: DR’s dækning af krigen har været systematisk ubalanceret i Israels favør. Konsekvenserne bør ikke undervurderes, da DR i værste fald kan have misinformeret offentligheden og medvirket til at skabe accept af Israel’s voldsomme krigshandlinger på et falsk grundlag.

Vi opfordrer til, at DR tager de nødvendige skridt for fremadrettet at kunne leve op til sit public service-ansvar.

Baggrund

Rapporten er baseret på gennemgang og analyse af 1559 DR-overskrifter om den aktuelle Israel-Palæstina-krig i perioden 7. oktober 2023 og et år frem.

Vores formål er at bidrage til en mere nuanceret og kritisk tilgang til mediedækningen i Danmark og hjælpe medier – såvel som medieforbrugere – med at evaluere, om de lever op til deres ansvar som faktuelle og upartiske nyhedsformidlere.

Vi benytter i rapporten ordet ’krig’ som en kort om end forsimplet betegnelse for den alvorlige situation, der af FN og en lang række organisationer beskrives som ’folkedrab’. Tilsvarende benyttes udtrykket ’Israel-Palæstina’ i stedet for det hyppigt anvendte ’Israel-Hamas’ for at deklarere, at analysen også omfatter krigshandlinger på Vestbredden og i Østjerusalem.

Rapporten er udarbejdet i et samarbejde mellem Mediekritisk Netværk og gruppen Narrativet (red.) – en gruppe med fokus på danske mediers ordvalg og redaktionelle linje i nyhedsoverskrifter gennem visuelle opslag på sociale medier.

Download rapporten

Rapporten er tilgængelig som PDF her.

Grafisk resumé:  Version1  Version2

Kontakt

Spørgsmål henvises til kontakt@mediekritisk.dk

Analytiker, dataspecialist og biostatistiker