Nej, FN har ikke halveret antal dræbte i Gaza

Mohammad Haidar, Anja Uglebjerg m.fl. (Mediekritisk Netværk)

For nylig opstod forvirring i medierne om de officielle tal for antal dræbte i Gaza. Det skete, efter FN’s kontor for koordinering af humanitær indsats (OCHA) offentliggjorde en rapport med reviderede data om palæstinensiske ofre.

Forvirringen opstod, fordi OCHA med to dages mellemrum offentliggjorde forskellige kategorier for drabstal, uden nogen forklaring. Den 6. maj offentliggjorde de et samlet drabstal på 34.735, heraf mindst 9.500 kvinder og mindst 14.500 børn. Den 8. maj udgav OCHA en opdatering med reviderede data for antallet af palæstinensiske ofre. I rapporten var antallet af dræbte kvinder og børn reduceret til godt halvdelen, nemlig 7.797 børn og 4.959 kvinder blandt de identificerede. Ændringen skyldes, at FN fremover skelner mellem ofre, som er identificeret med navn og anden dokumentation, og ofre, som ikke har kunnet identificeres. CNN forklarer det således:

“The number was reduced because the UN says it is now relying on the number of deceased women and children whose names and other identifying details have been fully documented, rather than the total number of women and children killed. The ministry says bodies that arrive at hospitals get counted in the overall death count”.

FN præciserede efterfølgende, at det samlede antal dræbte i Gaza, som registreres af Gaza’s Sundhedsministerium, forbliver uændret på mere end 35.000 siden Israels militæroffensiv mod Gaza begyndte i oktober sidste år.

Danske medier, herunder DR og TV2, har rapporteret om de reviderede tal for dræbte kvinder og børn i Gaza på en vildledende måde, der giver anledning til kritik. Begge medier har fremlagt tallene som en nedjustering fra de over 14.500 børn og 9.500 kvinder, der var blevet rapporteret tidligere i maj, selvom rapporten specificerede, at antallet af dræbte fortsat var uændret, men nu kun specificerede kategorien for identificerede dræbte.

TV2’s dækning præsenterede overskrifter som “FN halverer pludselig tabstal for kvinder og børn” og gav det indtryk, at Hamas havde skudt sig selv i foden ved, at de tidligere leverede tal nu blev betvivlet.

TV2’s korrespondent i Israel, Benjamin Kürstein, udtalte, at ændringen svækkede troværdigheden af de tal, der hidtil var blevet brugt, og at Israel ville udnytte denne revidering til at så tvivl og understøtte deres påstande om at minimere civile tab. Men denne fremstilling ignorerede, at det samlede antal dræbte forblev uændret, og at de reviderede tal kun afspejlede de identificerede lig. Argumentationen i artiklen fulgte i væsentlige træk den oprindelige artikel udgivet den 11. maj i det højreorienterede israelske medie The Jerusalem Post, der i første omgang plantede historien.

DR rapporterede ligeledes om nedjusteringen af tallene uden at forklare den fulde kontekst. Deres nyhed fokuserede på ændringen af antallet af dræbte kvinder og børn uden at nævne, at disse nye tal kun omfattede de identificerede ofre. Dette skaber en fejlagtig opfattelse af, at det samlede antal dræbte i Israels krig mod Gaza var blevet nedjusteret, selvom det samlede tal stadig er over 35.000.

Denne form for rapportering fra danske medier kan medføre en skævvridning af forståelsen for situationen i Gaza og mindske opmærksomheden på de fortsatte lidelser blandt den palæstinensiske befolkning. Ved ikke at give den nødvendige kontekst og ved at fokusere på de reviderede tal uden at forklare den fulde baggrund risikerer medierne at sprede misinformation. 

Der er intet tegn på, at drabstallene leveret af sundhedsmyndighederne i Gaza skulle være forkerte. Ifølge en analyse offentliggjort i det anerkendte medicinske forskningstidsskrift The Lancet er der ingen beviser for, at drabstal fra Gaza skulle være pustet op. Som Time skrev i marts, netop med henvisning til to artikler i The Lancet, er tallet nok nærmere undervurderet: 

“Actually, the numbers are likely conservative. The science is extremely clear. In December, the medical journal The Lancet, published two critiques of the death surveillance process done by extremely experienced scholars at Johns Hopkins and The London School of Hygiene and Tropical Medicine. Both concluded that the Gazan numbers were plausible and credible, albeit by somewhat different techniques and logic”.

Samtidig er det essentielt at bemærke, at det kan være yderst svært at identificere de dræbte i en kaotisk situation som krigen mod Gaza, og dermed kan tallene aldrig blive 100% præcise. Som Lancet skriver:

 “Mortality reporting is difficult to conduct in ongoing conflicts. Initial news reports might be imprecise, and subsequent verified reports might undercount deaths that are not recorded by hospitals or morgues, such as persons buried under rubble (appendix pp 1–2). However, difficulties obtaining accurate mortality figures should not be interpreted as intentionally misreported data.”

Mediekritisk Netværk opfordrer alle danske medier til hurtigst muligt at rapportere korrekt om de reviderede drabstal. Vi opfordrer desuden til, at samme medier fremover arbejder for at opprioritere nyhedskriterier som troværdighed og research frem for ukritisk sensationshunger. I den aktuelle sag må vi desværre konstatere, at trangen til det sidste har ført til vildledende konklusioner baseret på åbenlys fejlfortolkning.

Analytiker, dataspecialist og biostatistiker